fredag 5 oktober 2012

"TELIABLADET"

Aftonbladets Websida har för mig alltid varit en ofta besökt nyhetsplats (utan Plus-tjänst).

Apropå förra inlägget "Luftslott" så börjar startsidan för Aftonbladet bli alltmer dominerad av annons.
Det kostar säkert en hel del för annonsören att synas på Aftonbladets förstasida.

Jag tycker nog att det blivit lite för mycket :

 

Luftslott


Häromdagen fick jag senaste numret av föreningstidningen DISKULOGEN.
Föreningen DIS har så god ekonomi att tidningen produceras helt i färg.

Jag har tidigare haft en del funderingar kring tidningens layout som visserligen är snygg, men textmassan är relativt torftig. Jag tolkar det så att inflödet av material är dåligt.

Senaste numret gjorde mig än mer bekymrad över hur föreningens medel används.
Många av sidorna har av någon anledning* stora tomma utrymmen - här ett exempel:

-*) Layoutmässig finess eller materialbrist?

När jag som något bevandrad i InDesign tog över layouten för VärmlandsAnor, medlemsblad för Värmlands Släktforskarförening gjorde jag två smärre förändringar i layouten.


  • Jag ökade teckensnittet från 11 till 12 punkter för att öka läsbarheten.
  • Jag minskade rubrikstorleken för att få plats med mer text.

Varför?

Dels för att läsarna kan ha svårt med för liten text och dels för att tidningen (4 ggr per år) läses från pärm till pärm och det är viktigt att det finns mycket att läsa och att sidorna utnyttjas optimalt.


måndag 1 oktober 2012






Släktforskarens Google - din personsökare på nätet

Många av oss har utnyttjat möjligheterna att med hjälp av DISBYT hitta gemensamma släktdata som andra forskare skickat in.

Det finns ett alternativ - "Personsökaren" som Anders Berg erbjuder på sin sida "www.Scangen.se".

Anders har gjort ett sökprogram som letar upp släktdata som är publicerade på nätet. Dessa data indexeras - görs sökbara - och man använder ett enkelt sökformulär för sökningen. Sökningen resulterar i en strukturerad lista av personer. 

Innehåll
Ett stort antal svenska hemsidor gjorda med Min SläktDisgenHolgerTNGPAFLegacyPhpGedView,Family Tree PHP och GedcomWebExport är indexerade, liksom släktträd på GenvägarFamiljeband,SläktportalenAncestryMyHeritageGeneaNet och Geni. Prioriteringen är hemsidor med svenskt material. 

Sökning görs också i databaser som Släktforskarförbundets databaser på RötterNationell Arkivdatabas (NAD)FamilysearchDisbytSläktdataSveriges Dödbok (genom Disbyt och Släktdata), SoldatregistretArkiv Digitals vigsel- och bouppteckningsregisterSvenskt DiplomatariumStockholms Stadsarkiv (SSA)Genealogiska Föreningen (GF)Demografisk Databas Södra Sverige (DDSS)Jönköpingsbygdens GF (JBGF)NOMAGO och Kråken. Träffar kan även dyka upp från Google men de kan vara ganska oprecisa. 


Läget per 11 dec 2011
Totalt 6 810 313 st person- och ortsuppgifter från 1007 Min Släkt, 820 Disgen, 836 MyHeritage, 111 PAF, 105 GeneaNet, 82 Holger, 61 phpGedView, 26 Legacy, 22 TNG, 7 Family Tree PHP, 5 GWE-hemsidor och 391 diverse hemsidor; samt släktträd på Släktportalen, Familjeband och Genvägar. Tillsammans med de olika databaserna når du säkert 30 miljoner personposter totalt i en enda sökning!